Nyheter

Alla barn – kom och gör en egen tidning!

På Lapplandsveckan ska barnen få göra en helt egen version av Dagen

Är du mellan nio och tolv år? Gillar du att skriva, fotografera, prata med människor, tycka saker, eller kanske bara att styra och ställa? Ska du besöka Lapplandsveckan?
Kom med och gör Dagens första specialtidning för barn – som även görs av barn!

Tidningar för barn finns det gott om. Tidningar som barnen får göra helt själva är däremot inte lika vanliga. Men nu tänker Dagen ändra på det, åtminstone på prov och för en vecka. På konferensen Lapplandsveckan (30 juni–7 juli) i Husbondliden utanför Lycksele är alla nio- till tolvåringar välkomna att vara med och göra en egen upplaga av Dagen, som sedan kommer att publiceras i PDF-format på Dagen.se.

– Det är öppet för alla, kom till vår monter, säger Dagens marknadskommunikatör Andreas Sjögren, som håller i projektet.

De barn som vill vara med får själva välja om de vill vara redaktör, redigerare, rubriksättare, fotograf, ledarskribent, reporter, familjeredaktör, ansvara för kultur och livsstil, skriva krönikor, eller se till att tekniken fungerar så att tidningen kan komma ut.

Bästa tips och egna presskort

Alla dessa roller är ju sådana som redan finns på ”stora” Dagen, så för att hjälpa barnen att välja kommer det att finnas informationsblad där de ”riktiga” motsvarigheterna på redaktionen i Stockholm berättar om vad deras respektive jobb innebär – och där de delar med sig av sina fem bästa tips.

Dessutom kommer det förstås att finnas gott om stöd på plats. Barnen som vill vara med får också egna tillfälliga ”presskort” som talar om vilka de är och vad de gör. Sedan kommer tidningen att publiceras mot slutet av veckan; vilken dag det blir beror på hur flitiga barnen är, säger Andreas Sjögren.

Anledningen till att Dagen nu testar att låta barnen göra en egen tidning är helt enkelt för att ordna något kul för dem, säger Andreas Sjögren. Men det finns också en lite allvarligare tanke bakom.

– Vi vill visa på vikten av kristen journalistik, och vilken skillnad den gör, säger han.

Att det blev just på Lapplandsveckan som det här testas för första gången beror på att ”det öppnades en dörr där”, säger Andreas Sjögren. Men om allt går väl kan det kanske bli liknande satsningar på andra stora kristna konferenser, som Nyhemsveckan, berättar han.

Är det här rentav ett sätt för Dagen att trygga återväxten bland medarbetarna?

– Förhoppningsvis!


Fler artiklar för dig