Utrikes

Ordval och garantier – svår väg mot vapenvila

Förhandlingarna om en vapenvila i Gazakriget drar ut på tiden när parterna väger ord på guldvåg. Efter flera veckor där både Israel och Hamas har gett motstridiga besked sägs en övergripande överenskommelse vara nära.

Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att Israel och den palestinska extremiströrelsen Hamas är nära att enas om ramarna för ett avtal om vapenvila.

Det har snart gått en månad sedan FN:s säkerhetsråd efter många om och men röstade för en resolution om vapenvila.

Varken Israel eller Hamas verkar ha godtagit den och under fortsatta förhandlingar rapporteras USA ha skrivit om flera ordalydelser, framför allt kring hur ett "varaktigt lugn" ska uppnås.

Förhandlat i månader

De två sidorna i kriget har ställt svårförenliga krav. Förhandlingar har pågått vid sidan av en dundrande krigföring mot kringskurna Gaza där tiotusentals människor har dödats, med undantag för en veckolång vapenvila i november.

Israel har sagt att kriget kommer att fortgå åtminstone tills all gisslan som hålls i Gaza släpps. Hamas har sagt att gisslan bara kommer att släppas om parterna enas om ett mer permanent slut på kriget. Om och när rörelsen släpper gisslan så har den ur förhandlingssynpunkt spelat ut sitt mest värdefulla kort.

Medlingsförsök har brutit samman gång på gång. Israel har insisterat på formuleringar som inte nödvändigtvis utesluter framtida ingripanden i Gaza. Hamas har krävt tydliga åtaganden med internationella garantier.

Press från många håll

Dagen efter att säkerhetsrådet röstade för förslaget till vapenvila sade sig Hamas acceptera det, men det visade sig vara med en rad förbehåll och tolkades därför som att islamiströrelsen i praktiken sade nej.

Israel sades stå bakom förslaget, men det har den israeliska regeringen inte känts vid.

Premiärminister Benjamin Netanyahu är hårt pressad av oppositionsledare, militära ledare, gisslans anhöriga och gatudemonstranter som anklagar honom för att förhala en lösning. Han pressas också av ett högerextremt regeringsunderlag som kräver en mer kompromisslös krigföring.

Vid Israels norra gräns hotar också upptrappning och krig mot den libanesiska shiamilisen Hizbollah.

Behöver grönt ljus

För att de övergripande formerna för ett avtal ska godtas behöver Netanyahu ge klartecken.

Det behöver även någon på motståndarsidan göra – och det är inte helt klart hur mycket samsyn som råder mellan Hamas politiska exilledare i Qatar och dess högsta ledare i Gaza, den jagade Yahya Sinwar.

Om förhandlingarna går vidare väntas det ta ytterligare flera veckor att lösa många svåra detaljfrågor.

---

Fakta: Förslaget som togs fram

Det förslag till vapenvila som lades fram i FN:s säkerhetsråd togs fram av USA och antogs sedan som en resolution. Förslaget innebar en nedtrappning i tre faser.

Den första skulle gälla i sex veckor och innebära fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka från "alla befolkade områden i Gazaremsan" samt att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

Fas två sades vara beroende av att parterna först kommer överens om "nödvändiga arrangemang". Men om så skulle ske så skulle det innebära ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

I den tredje fasen skulle även kvarlevor av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas och en omfattande återuppbyggnadsplan sjösättas.

---

Fler artiklar för dig