Nyheter

Här hittar du alla sommarintervjuer med samfundsledarna

Åtta intervjuer i Dagens serie Sommarsamtal med samfundsledarna – samlade på en plats

Under sommaren har Dagen intervjuat ledarna för sju kristna samfund. Här hittar du hela intervjuserien Sommarsamtal med samfundsledarna.


Sommarsamtal med samfundledarna.


Del 1: Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus

Till skillnad från en del av sina företrädare har Martin Modéus inte utmärkt sig som en stridbar röst i samhällsdebatten. Är det något som han själv tänker på? Varför har människor ibland trott att Svenska kyrkan ”är en mumlande kyrka”? Och varför väckte hans klassiska replik, ”Det vet väl inte jag!”, i SVT:s 30 minuter så stor uppmärksamhet?

Sommarsamtal med samfundsledarna: Ärkebiskop Martin Modéus

Läs intervjun med Svenska kyrkans samfundsledare Martin Modéus här:

Del 2: Frälsningsarméns nationella ledare Bo Jeppsson

Som nykter var Bo Jeppssons far ”världens raraste och mest kärleksfulla”. Men fadern var periodare. Hur har den uppväxten präglat Bo Jeppsson genom livet? Varför kan han på rak arm utesluta en framtida sammanslagning med något annat samfund? Och vad innebär det att Frälsningsarmén ”på ett sätt” är modern i sin teologi?

Frälsningsarméns Sverigeledare Bo Jeppsson berättar i en personlig intervju om uppväxten i ett missbrukarhem, varför hans kyrka aldrig kommer att slå ihop sig med något annat samfund och om sina år på flykt från kallelsen.

Läs intervjun med Frälsningsarméns samfundsledare Bo Jeppsson här:

Del 3: Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Ingemar Forss

Skilsmässan för snart 20 år sedan ställde livet på ända. Ingemar Forss lade sig platt på marken och sa till Gud: ”Om du finns så får du ta över.” Vad hände då? Hur har EFK-ledarens arbetarbakgrund präglat honom? Och vad betyder det att vara ett profetiskt tecken i klimatfrågan?

Samfundsledaren Ingemar Forss i stort reportage.

Läs intervjun med Evangeliska frikyrkans samfundsledare Ingemar Forss här:

Del 4: Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Linalie Newman

Håller EFK på att gå från att vara en frikyrka till att bli en folkkyrka? Linalie Newman, ena halvan av samfundets ledarduo, tycker att hennes samfund ska samlas mer kring centrum, snarare än att bevaka sina gränser. Varför skulle hon tacka nej till att sitta i Ulf Kristerssons regering? Och riskerar EFK att splittras på grund av frågan om äktenskapssyn och samkönade relationer?

Linalie Newman.

Läs intervjun med Evangeliska frikyrkans samfundsledare Linalie Newman här:

Del 5: Svenska alliansmissionens missionsföreståndare Ulf Häggqvist

Diskoteksbranden i Göteborg 1998 berörde Ulf Häggqvist på djupet; två av de omkomna ungdomarna kände han. Alliansmissionens missionsföreståndare berättar om vemodet – och frågan som uppstod: Kunde han fortsätta som pastor? Han berättar också om vad i kristet klosterliv som inspirerar honom.

Ulf Häggqvist.

Läs intervjun med Svenska alliansmissionens samfundsledare Ulf Häggqvist här:

Del 6: Stockholms katolska stifts biskop och Katolska kyrkans kardinal Anders Arborelius

Han hade tänkt leva ett stillsamt liv i karmelitklostret. Men Anders Arborelius blev biskop och kardinal. Vad var det som fick honom att konvertera och bli katolik? Vad tänkte han när den franska tidningen Le Figaro i våras pekade ut honom som favorittippad påvekandidat? Och vad säger han till protestanter som menar att katoliker ser ekumenik som ett sätt att få alla att vända sig till Rom?

Sommarsamtal med Anders Arborelius.

Läs intervjun med Katolska kyrkans samfundsledare Anders Arborelius här:

Del 7: Pingst FFS föreståndare Pelle Hörnmark

När rörelsen kallar ställer han upp. Men Pelle Hörnmark har inte längtat efter att bli föreståndare för Pingst FFS igen. Vad var det för profetia i Warszawa som förberedde honom på att på nytt kliva in i uppdraget? Och varför tror han att han inte kunde ha blivit pastor i dagens pingströrelse?

Sommarsamtal med samfundsledarna: Pelle Hörnmark.

Läs intervjun med Pingst FFS samfundsledare Pelle Hörnmark här:

Del 8: Equmeniakyrkans kyrkoledare Karin Wiborn

När Karin Wiborn nyligen flög till Italien drabbades hon av något som hon hade känt i tjugoårsåldern: en skuldkänsla över att hon har det så bra. Betyder rättvisa att alla har lika mycket? Finns det en risk att moderater och sverigedemokrater inte känner sig hemma i hennes samfund när kyrkoledaren själv berättar att hon är medlem i Vänsterpartiet? Och varför skulle hon vilja lägga ned försvarsdepartementet?

Sommarintervju med Karin Wiborn.

Läs intervjun med Equmeniakyrkans Karin Wiborn här:

Fler artiklar för dig