Inrikes

Palestinaaktivister kastade tomater i riksdagen - ministern sprang ut

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) fick springa ut från en debatt i riksdagen. Någon kastade från läktaren ner, vad som enligt uppgift var en påse tomater, som landade nära ministern.

Föremålet landade bara några meter från utrikesministern, säger Ann-Sofie Alm.

– Den flög över ledamöterna som satt i kammaren och landade två stolar bakom utrikesministern, säger hon.

Enligt uppgifter var det en påse med tomater. Personerna som kastade påsen hade rödmålade händer och var högljudda.

– Utrikesministern agerade föredömligt, hon debatterade så långt det gick. Hon sprang ut när det dunsade i golvet, säger Alm.

Interpellationsdebatten, som handlade om konflikten i Gaza, avbröts.

”Jag är stolt över att Sverige har en kompetent och rakryggad utrikesminister som håller regeringens linje om konflikterna i Mellanöstern”, säger statsminister Ulf Kristersson i en kommentar till TT.

”Ingen ska tillåtas hota eller kasta föremål mot henne. Jag förväntar mig nu en grundlig analys av hur detta kunde gå till och kraftfulla åtgärder för att upprätthålla riksdagsledamöters och statsråds säkerhet i kammaren. Det är legitimt att tycka olika om konflikter långt från Sverige men aldrig legitimt att förstöra seriösa samtal om dem här i Sverige.”

Skrek om folkmord

Enligt Ann-Sofie Alm var det Palestinaaktivister som kastade påsen. De skrek bland annat folkmord.

– De var inte där för att upprätthålla någon demokrati utan för att demonstrera.

– Det är trist att de gör det, för vi har en öppen demokrati och vi kämpar för att ha en öppen demokrati. Det här innebär, antar jag, att vi måste se över säkerhetsreglerna, säger hon.


Fler artiklar för dig