Nyheter

Forskning visar på risker för surrogatmammor

Kvinnor som blivit gravida med donerade ägg och spermier löper en högre risk för allvarliga komplikationer än kvinnor som bär barn med egna ägg, enligt ny forskning.

Personer som vill bli föräldrar men som av olika anledningar inte kan bli gravida eller bära ett barn på egen hand kan i vissa länder låta en annan kvinna bära barnet. Detta kräver en donation av spermie och ägg och den som bär barnet kallas surrogat- eller värdmamma.

Nu har forskare i Kanada, där surrogatmödraskap är tillåtet, jämfört surrogatgraviditeter med andra graviditeter.

Tre gånger högre risk

Enligt resultaten hade de kvinnor som var gravida genom surrogat tre gånger så hög risk att drabbas av allvarliga komplikationer som kraftig blödning, blodpropp och havandeskapsförgiftning, jämfört med de som blivit gravida utan hjälp. Jämfört med kvinnor som blivit gravida med IVF var risken nästan två gånger så stor.

– Vi vet att äggdonation är förknippat med en ökad risk för till exempel blodtryckssjukdom och blödning, även när det inte handlar om surrogatmödraskap. Det förklaras av att det är främmande gener som kommer in från både ägg och spermier. På så sätt är resultatet inte så förvånande, säger Olof Stephansson, professor och förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Forskarna såg inga förhöjda risker för barnen som föds efter surrogatgraviditet. Däremot en viss ökad risk för att barnet skulle födas för tidigt, före vecka 37, vilket i sig kan innebära risker för komplikationer för barnet.

Alla graviditeter en risk

I Sverige finns inget juridiskt förbud mot surrogatmödraskap men eftersom det inte är reglerat går inte heller att få hjälp på en klinik. Personer som önskar sådan hjälp vänder sig ofta utomlands.

Olof Stephansson tycker att den nya studien ger bra kunskap.

– Det är bra att vara medveten om de här riskerna, även om de är sällsynta. Sen ska man komma ihåg att för alla graviditeter innebär det ökad risk för många saker jämfört med att inte vara gravid.

Även graviditeter som sker genom IVF med kvinnans egna ägg innebär en ökad risk för komplikationer jämfört med andra. Detta förklaras med att kvinnor som genomgår IVF har ofta är äldre, har en sjukdom eller av andra anledningar har svårt att bli gravida på egen hand. Det är alltså inte själva IVF:en som ger den ökade risken utan kvinnans förutsättningar.

---

Fakta: Om studien

  • Totalt studerades omkring 800 surrogatgraviditeter, 16 000 graviditeter genom IVF och 850 000 graviditeter som var icke-assisterade.
  • Graviditeterna ägde rum mellan 2012 och 2021.
  • Studien har publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.

---

Fler artiklar för dig