Under onsdagskvällen var startskottet för väckelsekampanjen ”Det finns hopp”. Tanken var att mötet skulle börja klockan sju, men man tvingades skjuta starten eftersom bilkön fortfarande ringlade sig lång längs det stora tältet på en äng i Sävsjö. Det var kö från flera håll för att ens kunna komma in i Sävsjö.
När mötet kom igång en stund senare var drygt 3 000 personer samlade i tältet. ”Är det sant det här vi ser?” tänkte pastorn Carl-Gustaf Severin, en av arrangörerna för väckelsekampanjen.
– Jag grät av tacksamhet över vad vi fick se. Det är speciellt att se unga människor komma till tro. Efter mötet pratade jag med sex tonårsflickor som tagit emot Jesus under kvällen, säger Carl-Gustaf Severin.
Ett glädjebudskap
Sebastian Stakset predikade utifrån Matteusevangeliet 11:5 och Lukasevangeliet 4:8 om att förkunna glädjens budskap för den fattige. Det tillsammans med sin livsberättelse gjorde många berörda.
– Det var ett mycket starkt vittnesbörd i att utropa befrielse för de fångna. Sebastian Stakset avslutade med en frälsningsinbjudan, som det blev kö till.
Kampanjen ”Det finns hopp” har ett uttalat mål att den riktar sig att nå ut till människor som inte är kyrkvana. Det är svårt att uppskatta hur många som brukar gå till kyrkan av de som var i tältet på onsdagskvällen, men Carl-Gustaf Severin vet i alla fall att de lyckats med att nå ut till nya människor.
Läs mer | Pastor efter tältmötet: Vi har aldrig sett något liknande
Kö till förbönen
– Många som var här brukar inte gå till kyrkan. Man märker det genom att de inte är vana vid hur det brukar gå till på möten, till exempel att man ställer sig i kö till förbönen. 104 personer fyllde i kort att de vill ta emot Jesus, kort som vi sedan ger till de lokala pastorerna och prästerna för uppföljning.
”Det finns hopp”-kampanjen byggs upp av att de lokala församlingarna ställer resurser och sin frivillighet till förfogande. I Sävsjö finns runt 30 församlingar från flera samfund med som arrangörer. Medlemmar från de olika kyrkorna har under flera veckors tid hjälpts åt med förberedelserna. Elektriker, snickare, grävmaskinister och tekniker är några av de grupperna som gjort det möjligt att resa tältet.
– Vi skulle inte kunna göra det här om det inte vore för samarbetet med de lokala församlingarna. Vi är tydliga med att vi halar samfundsflaggorna och hissar flaggan för Jesus. Församlingarna konkurrerar inte med varandra, utan vi har ett gemensamt mål i att vinna människor för Gud. Vi fick se prov på när kyrkligheten är som bäst, menar Carl-Gustaf Severin.
Läs mer | Sebastian Stakset: Guds tid för Sverige är nu
Tror du att vi kommer se fler ekumeniska samarbeten?
– Jag hoppas det, jag känner att det här förenar Kristi kropp. Vi är måna om ett gott samarbete och vill inte köra över de lokala församlingarna. Vi lägger till exempel inga möten på söndag förmiddag, för vi vill inte konkurrera med kyrkornas ordinarie gudstjänster.
Psykisk ohälsa på agendan
Kampanjen fortsätter i Sävsjö under veckan med gudstjänster och seminarier. Förhoppningen är att nå många målgrupper, ett seminarium är riktat till affärsmän om företagande och vad näringslivet betyder i din stad. Det kommer även vara ett seminarium om psykisk ohälsa.
– Vi tror att det ligger i tiden att prata om det, att vi som kyrka där har ett stort ansvar, i att kunna ge ungdomar hopp. Vi vill under hela kampanjen trycka på att det finns hopp, har många skärmar och skyltar för att förtydliga, säger Carl-Gustaf Severin.