Nyheter

Återförening tros ge få nya asylärenden

Om den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L består kan alternativt skyddsbehövande snart få återförenas med sina familjer. Enligt Migrationsverket har det generösare regelverket däremot liten effekt på antalet nya asylärenden.

Den tillfälliga utlänningslagen förlängs i två år, enligt överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Men för alternativt skyddsbehövande återinförs rätten till familjeåterförening – ett besked som välkomnas av svenska Röda korset.

Humanitära konsekvenser

– Familjeåterföreningen har helt klart varit en prioriterad fråga för oss, eftersom splittringen av familjer inneburit så oerhört stora humanitära konsekvenser, säger generalsekreteraren Martin Ärnlöv.

Läs även: Kyrkornas hjärtefråga familjeåterförening splittrar partierna

Alternativt skyddsbehövande är de som till exempel löper stor risk att skadas på grund av väpnad konflikt i deras hemland. Många från Syrien har denna skyddsstatus, och i många fall har föräldrar och barn hållits åtskilda under flera års tid.

Väldigt glada

Något som enligt hjälporganisationen resulterat i en ökad psykisk ohälsa.

– Oron för sina nära och kära tar över ens liv och jag tror att alla som nu kanske får möjlighet att återförenas kommer att bli väldigt glada.

Fler artiklar för dig