Personerna bakom Reformisterna skriver i programförklaringen att de bland annat tänker arbeta för ett nytt skattesystem, ett nytt pensionssystem samt en ny social bostadspolitik.
Däremot nämns inte ord som religion, samvetsfrihet eller konfessionell.
– På deras agenda finns enbart strikt fördelningspolitiska frågor. Frågor om religion och politik hamnar ofta vid sidan av den debatten, säger Ulf Bjereld.
Högerpolitik?
Socialdemokraterna har på senare år anklagats för att föra en mer högerinriktad politik än tidigare. Enligt Ulf Bjereld kokar åsikten om det ofta ned till vilken utgångspunkt man själv har på höger-vänster-skalan.
Men han poängterar att partiets hållning i olika sakfrågor inte bör likställas med den förda regeringspolitiken.
– Efter januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna kan vi nog alla vara överens om att regeringspolitiken har gått till höger. Men det finns samtidigt inte några tecken på att partiet har gått till höger.
– Det är inte lätt att hålla isär. Men den politik som partikongressen beslutar om, och den politik som kompromissande i regeringen leder fram till, behöver inte se likadan ut.
Tro och solidaritet är sidoförbundet inom Socialdemokraterna som samlar partiets troende.
– Vi brukar beskriva oss som lite grönare, lite rödare, säger Ulf Bjereld som är tydlig med att han ser positivt på att det finns S-folk som arbetar för en mer vänsterinriktad politik.
Vill lyfta migration
Samtidigt ser han att Reformisterna, med sitt fokus på fördelningspolitiska frågor, kan innebära att Tro och solidaritet måste ta en mer aktiv roll i skapandet av politikens dagordning.
– Förra årets valrörelse präglades i hög grad av frågor som inte hade med den klassiska höger-vänster-skalan att göra, exempelvis migration och religiösa uttryck. Nu måste vi se till så att det inte blir en svängning tillbaka där religion, migration och till viss del även hållbar utveckling åter kommer i skymundan.