Nyheter

Britter vill satsa mer på att hjälpa förföljda kristna

En utredning som ska komma med förslag på hur förföljda kristna ska skyddas bättre har tillsatts av Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

Utredningen kommer att ledas av biskopen av Truro, Philip Mounstephen, och ska se över vad den brittiska regeringen gör för förföljda kristna och hur resurserna för att hjälpa dem ska förbättras.

Enligt brittiska utrikesdepartementets beräkningar förföljs cirka 215 miljoner människor just för sin kristna övertygelses skull. Många av dessa utsätts för våld.

Förföljelsen ökar mot kristna

Experter menar att förföljelsen mot kristna ökar dramatiskt. Varje månad dödas i genomsnitt 250 kristna runt om i världen.

Läs mer: "Förföljelse av kristna "värre än någonsin"

Därför har den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt, som efterträdde Boris Johnson i juli i år, tagit initiativet till en särskild utredning om vad som kan göras för att förhindra eller i varje fall förebygga angrepp.

– Storbritannien har länge varit en förkämpe för religionsfrihet i världen och nu måste vi göra mera, säger Jeremy Hunt enligt BBC.

Några tuffa förslag

Brittiska utrikesdepartementet utlovar ”några tuffa förslag” och ”ambitiösa rekommendationer till policy” på området som resultat av utredningen.

Utredningen har framför allt tre mål eller syften:

Att identifiera några ”nyckelländer” i Mellanöstern, Afrika och Asien där förföljelsen mot kristna är som värst.

Att ta reda på och beskriva hur stödet från den brittiska regeringen för den gruppen ser ut i dag.

Att komma med förslag och rekommendationer för hur en mer omfattande hjälp skulle kunna utformas.

Exemplet med Asia Bibi

Utredningen kan ses som ett svar på den omfattande kritik som kommit i det uppmärksammande fallet med Asia Bibi.

Asia Bibi är den kristna kvinna som efter nästan tio år i fängelse nyligen friades av Högsta domstolen i Pakistan. Hon anklagas för att ha hädat profeten Muhammed och islam, men hävdar att hon är oskyldig.

Kristna först andra sedan

Kristna förföljs också i andra delar av världen. I Kina har myndigheterna under de senaste månaderna ingripit mot kyrkor och kristna på ett sätt som ifrågasätts av många.

– Förföljelse av kristna är ofta en förvarning om att också andra minoritetsgrupper är i farozonen, menar Jeremy Hunt.

Biskopen av Truro väntas presentera rapporten efter påsk.

Fler artiklar för dig