Larmrapporterna från Nigeria blir ganska snabbt inaktuella. I mars berättade människorättsorganisationen Intersociety att 320 kristna mördats i år av islamistgrupper. Två månader senare kom nästa larmrapport, i mitten av maj var det 620 kristna som hade dödats. Sedan dess har flera blodiga attacker ägt rum där många civila fått sätta sitt liv till.
[ Kristna byar måltavlor för Boko haram ]
Kan vara folkmord
Är det ett folkmord som pågår? Frågan ställs nu på allvar efter de ständigt återkommande attackerna från tre aktiva islamistgrupper i landet, Boko haram, Islamiska staten (i Västafrika) och fulanimilisen.
Oron kommer framför allt från Storbritannien, den forna kolonialmakten, där såväl politiker som media har börjat nämna ordet folkmord för att beskriva vad som pågår, även om ordet i många fall nämns med ett frågetecken efter. Nyligen kom exempelvis en rapport från det brittiska underhuset som ställde frågan om det pågår ett folkmord på kristna i Nigeria.
Oklara dödssiffror
I rapporten konstaterades något uppgivet att ingen vet hur många som egentligen dödats av islamistgrupperna, i många fall går deras övergrepp under radarn och skapar inte några större rubriker.
När det gäller statistiken handlar det också om vilket tidsperspektiv man lyfter fram. Många förfasas över hur Boko Haram slaktade 81 personer i början av juni i en massaker som pågick i två timmar och beskrivs som synnerligen barbarisk. Två liknande attacker har skett bara under den här månaden.
[ Islamistiska grupper på frammarch i Afrika ]
32 000 mördade
Men dödstalen från de senaste islamistattackerna är bara toppen på ett isberg. Det här har pågått i många år. Intersocietys uppskattning i sin senaste rapport slog fast att sedan 2009 har 32 000 kristna mördats av olika islamistgrupper i Nigeria.
Även många muslimer har dödats i attacker av Boko haram och Islamiska staten, inte minst då de attackerar militärförläggningar. När det gäller fulanimilisen konstaterar Insersociety i sin rapport att 100 procent av deras offer är kristna. Här bör tilläggas att konflikten inte bara har en religiös aspekt, utan det handlar om en landkonflikt mellan muslimska herdefolk och kristna bönder som är fast bosatta.