Nyheter

Fyra partier har ändrat sig om aktiv dödshjälp

I helgen tog Sverigedemokraterna beslutet att aktiv dödshjälp bör utredas internt. Ytterligare två partier har den senaste månaden tagit liknande beslut och numera har fyra riksdagspartier öppnat dörren på glänt till dödshjälpsfrågan.

Rent politiskt drevs frågan om aktiv dödshjälp länge av enstaka politiker som inte fick något större gehör. Men nu verkar det ha hänt något. Tre partier har under loppet av en dryg månad ändrat inställning och säger inte längre tydligt nej till aktiv dödshjälp.

Det började på Moderaternas partistämma i mitten av oktober där partiet slöt upp bakom förslaget att internt utreda frågan. Var partiet slutligen landar får vi se.

Mot L-toppens vilja

Frågan dök sedan även upp på Liberalernas landsmöte i mitten av november. Mot partistyrelsens uttryckliga vilja valde partiets företrädare att rösta igenom en motion med uppmaning att tillsätta en statlig utredning om aktiv dödshjälp.

Det hela följdes upp nu i helgen då Sverigedemokraterna också landade i en utredning, något som röstades igenom mot partiledningens vilja. Frågan ska nu först behandlas färdigt internt i partiet till landsdagarna 2021.

Tidigare var det bara Miljöpartiet som drev frågan om aktiv dödshjälp efter att de tog ett stämmobeslut år 2015 om en statlig utredning.

Läs mer SD vill utreda dödshjälp i Sverige

Hur pass drivande SD, M, L och MP kommer att bli återstår att se, men dessa fyra partier har i alla fall fattat beslut om att aktiv dödshjälp ska utredas på ett eller annat sätt.

Berit Hasselmark.

Berit Hasselmark är vice ordförande i föreningen Rätten till en värdig död som driver på för införandet av aktiv dödshjälp.

Håller det på att svänga i frågan nu?

– Vi tycker det. Fyra partier är i alla fall intresserade av att göra något, det är viktigt.

Berit Hasselmark menar att det finns ett stort folkligt stöd för dödshjälp och motståndet har länge gått att summera till fyra P, det är prästerna, pressen, politikerna och den palliativa vården.

– Politikerna har vi väntat på länge, de har varit rädda för att ta i frågan om dödshjälp, menar hon.

Själv hoppas hon att människor själva ska få bestämma, inte politiker. Men för att nå dit måste lagen ändras.

Ser ingen omsvängning

###

Per Ewert är direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet som driver opinion mot aktiv dödshjälp. Han tolkar inte partiernas nya ställningstagande som en tydlig omsvängning utan tror att motståndet inom partierna fortfarande är stort. Framför allt noterar han att partiledningarna ofta står emot.

– Liberalernas ombud körde över partistyrelsen, men jag tolkar det som att partistyrelsen är motvillig att gå i en sådan här riktning.

Lite som Centerpartiet och omskärelsebeslutet?

– Jag tror att det är lite så.

Du låter inte så oroad att lagen ska ändras?

– Jag förutsätter att de partier som arbetar med frågan om dödshjälp också kommer till ett klokt ställningstagande som bevarar dörren stängd. Politiker som satt sig in i frågan har konsekvent och tydligt sagt nej, det har även läkarkåren gjort, säger Per Ewert.

Han säger att politiska partier måste ta hansyn till hela samhällets behov och kan då inte bara lyssna till de grupper som skriker högst. Framför allt vill han varna för vilka konsekvenser aktiv dödshjälp kan få för vårdetiken, vars motto är bota, lindra och trösta.

– Att införa ett beslut att avliva skulle förändra vårdens uppgift, det är därför läkarfacken säger nej. Då borde politikerna lyssna på det.

Läs mer Respekt: Dödshjälp är inte den frihet som utlovas

Fler artiklar för dig