Beskedet från Förvaltningsrätten i Stockholm kom på torsdagen. Och på kvällen blev det lite enkelt firande.
– När jag fick beskedet skrek jag av glädje och tackade Gud. Jag kom till Sverige för åtta år sedan och har väntat länge på det här beskedet.
Roland Lindén, församlingsledare i styrelsen i Avesta pingstförsamling där Mortaza Haidari har varit aktiv i drygt tre år, uttrycker också stor glädje.
– Vi är helt översvallande glada för Mortazas skull, säger han till Dagen.
Hade fått nej igen
Roland och hustrun Elisabeth, som har haft Mortaza inneboende hos sig under flera år, har aldrig tvekat på frågan om Mortazas konversion är genuin.
– Vi ser hur han lever ut sin tro, hur han pratar med andra om sin tro, hur han vill att andra ska börja tro på Jesus. Det visar han i handling. Språket gör att han har svårt att göra sig förstådd. Men så som han lever i dag, jag tvivlar inte på det, sa Roland Lindén till Dagen i januari i år.
Läs mer: Kristen i sex år – fortfarande misstrodd
Då hade Migrationsverket ännu en gång gjort bedömningen att konversionen inte var genuin. Men beslutet överklagades och när Förvaltningsrätten på torsdagen kom med sitt domslut var alltså beskedet ett annat.
– Förvaltningsrätten har framför allt tittat på Mortazas muntliga berättelse. Men till skillnad från andra instanser har de kommit fram att Mortaza har en genuin tro, säger Rebecca Ahlstrand, jurist på Skandinaviska människorättsjuristerna.
Hotade med Europadomstolen
I samband med förhandlingen, som ägde rum för några veckor sedan, tryckte Rebecca Ahlstrand dels på att Mortaza Haidari har varit kristen i många år och konverterade tidigt i asylprocessen, dels att Europadomstolen även har stoppat hans utvisning vid ett tillfälle.
– Jag sa att vi kan ta ärendet dit igen, berättar hon för Dagen.
Enligt Rebecca Ahlstrand medgav Migrationsverket att många omständigheter talade för att Mortazas konversion är genuin. Men de argumenterade ändå för att han borde utvisas.
– Det förvånade mig, säger hon.