Nyheter

Krångel ska få stopp på tiggeriet

Svensk krånglighet och byråkrati – det är så tiggeriet ska motas i Eskilstuna. Som första kommun i landet införs avgiftsbelagda tillstånd för den som avser att passivt samla in pengar på vissa platser i staden.

1 av 2

Från och med den 1 augusti krävs tillstånd för att få tigga i vissa områden där mycket folk rör sig i Eskilstuna. Som första kommun i landet har Eskilstuna infört avgiftsbelagda tillstånd för den som avser att passivt samla in pengar på vissa platser i staden.

–  Det är svårt att vet hur det här kommer ut. Vi provar nya sätt, säger Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna (S) till TT.

Hittills har ingen ansökt, berättar han. Men kommunen har försökt sprida information om det nya tillståndskravet till dem som berörs.

Läs mer | Pastor i Eskilstuna: Politikerna sänder obehagliga signaler

Syftet att försvåra

Han sticker inte under stolen med att själva syftet med tillståndskravet är att krångla till det för den som vill tigga.

– Vi byråkratiserar och försvårar. Vi får se vart det tar vägen.

Det krävs av den som vill tigga att en ansökan fylls i skriftligt, och att den som söker också har en giltig legitimation. Dessutom kommer tillståndet att kosta 250 kronor.

– Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd behövs för varje dag.

Men där har kommunalrådet inte fått sin vilja fram.

– Sökande kan välja att söka för hur lång tid som helst, men vi har kommit fram till att tillstånden inte bör ha en giltighet som är längre än tre månader, säger Josefine Krontorp vid Rättsenhet Öst på polismyndigheten, till Dagen.

Vad gör polisen om ni påträffar någon som tigger utan tillstånd?

– I först hand blir det en tillsägelse om att söka tillstånd eller avlägsna sig från platsen.

Kan avhysas

Om någon fortsätter tigga utan tillstånd trots tillsägelse kan denne bli avvisad från platsen förklarar Josefine Krontorp.

– Det kan rapporteras som brott mot ordningslagen och det kan leda till böter och i sista hand omhändertagande.

Stadsmissionen har uppgett för TT att de kommer att ge hjälp och stöd till de som vill ansöka om att tigga, precis som de informerar om andra rättigheter i samhället, som exempelvis sjukvård. Dock kommer inga pengar till tillståndsavgiften att ges.

Provocerande

Men Jimmy Jansson tycker att alltför mycket hjälp från organisationens sida är provocerande.

– Om de gör det så får de fundera över hur det påverkar deras anseende och varumärke. Stadsmissionen får stöd från kommunen med ett antal miljoner kronor. Kommunens tanke med detta är att tiggeri inte är acceptabelt.

Tiggeriet är inte en framkomlig väg för att försörja sig, tycker han.

– Jag tror inte som socialdemokrat på att människor ska stå på sina bara knän och be om pengar. Det var därför socialdemokratin kom till, och vi ska inte ha det så.

Tillståndskravet är begränsat till vissa platser, berättar han.

– Det är vid några platser där det rör sig mycket folk, som köpcentrum, idrottsplatser och sjukhus.

Kan bli fler platser

När kravet utformades ville inte kommunen gå för långt och kräva tillstånd på alltför många platser, förklarar han.

– Då skulle sannolikheten öka för att vi skulle få avslag.

Genom att vara lite listiga i utformningen så hoppades i stället han och de andra politikerna att få igenom sitt tillståndskrav i den rättsliga prövningen, och så småningom utöka antalet platser. Det kan alltså utökas framöver, enligt Jimmy Jansson.

Läs även | I Eskilstuna råder numera moment 22

Fler artiklar för dig