Nyheter

Kyrkor på Gotland fick nog – startade arbetsförmedling för EU-migranter

På Gotland finns ett stort engagemang för utsatta EU-migranter. Frivilligorganisationer och kyrkor satsar nu på att skapa en arbetsförmedling för målgruppen. Förhoppningen är att ingen på ön ska behöva tigga om pengar.

1 av 6

En av eldsjälarna i arbetet för de utsatta EU-medborgarna är katoliken Peter Wingquist. Han beskriver första mötet med en kvinna som satt och tiggde som en chock. Genast erbjöd han henne och hennes man arbete hemma hos sig.

EU-migranter erbjöds vid den här tiden tak över huvudet genom ett samarbete mellan ett antal organisationer och nätverket Gotlands solidaritet. Ett bra initiativ tyckte Peter Wingquist, men han ville göra mer.

Efter samtal med Visby stifts dåvarande biskop Sven-Bernard Fast bjöd de in till en träff för kyrkor och organisationer. Det blev starten för satsningen "Enklare jobb för EU-migranter", som genomfördes i samarbete mellan Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Equmeniakyrkan, Stadsmissionen och Gotlands solidaritet.

– Jag upplever att det finns en otrolig generositet på Gotland. Det är många som har ställt upp för att hjälpa flyktingar och EU-migranter här, säger Peter Wingquist.

Arbete hos morotsodlare

Samarbetsgruppen tog fram en broschyr som spreds på ön, där företag och privatpersoner uppmuntrades att anställa EU-migranterna. Insatsen fick stor framgång och i våras fick elva EU-migranter arbete hos morotsodlaren Widegrens under två månader. I år vill företaget anställa ytterligare nio personer. Andra EU-migranter har arbetat på hotell, på Gotlandsfärjan och med turistattraktioner.

– När de får jobba växer de. Samtidigt löser inte det här livsproblemen, det är en tillfällig lösning. De flesta vill åka tillbaka och få ett bättre liv i sina hemländer. Men genom att arbeta här får de idéer på vad de kan göra där nere och lär sig nya saker, säger Peter Wingquist.

Lanserar hemsida

För att ta satsningen på arbete vidare lanseras just nu en hemsida som fungerar som en arbetsförmedling. På hemsidan presenteras EU-migranterna med namn, bakgrund och kompetens. Det går också att söka på en viss typ av arbete och se vilka personer som kan utföra arbetet. Idén kommer från en fransk förlaga.

– När vi såg den tände vi på idén och sedan har folk hjälpt oss att bygga upp databasen. Målet är att någon av de svensktalande EU-migranterna ska lära sig att ansvara för förmedlingen så att den i slutändan bär sig själv.

Har mött kritik

Redan 2016, när broschyren lanserades, kom kritik mot satsningen. Kritikerna menar bland annat att den rekommenderade timlönen på 80–100 kronor är för låg och att de konkurrerar ut svenskar som erbjuder motsvarande arbete.

– Svenskar gör inte den typen av jobb som att stapla ved eller räfsa i andras trädgårdar, menar Peter Wingquist.

En annan kritik är att den svenska modellen med kollektivavtal hotas.

– Det där är struntsnack. När de till exempel jobbar på Widegrens så gäller kollektivavtal. Samma sak om någon jobbar på ett hotell. När det gäller arbeten hos privatpersoner existerar det inte krav på kollektivavtal i Sverige. Det är befängt.

Peter Wingquists vision för arbetet är tydlig.

– Meningen med det här är att ingen ska behöva sitta på gatan, säger han.

---

Så fungerar det för de anställda och de som anställer

  • För att EU-migranterna ska kunna arbeta behöver de skatteregistreras och få ett samordningsnummer. Liksom andra arbetstagare i Sverige behöver de också göra en årlig inkomstdeklaration. För att administrationen inte ska bli ett hinder ställer volontärer från de involverade organisationerna upp och hjälper till.

    Företagen betalar skatt som vanligt för de anställda EU-migranterna och privatpersoner får fylla i en särskild skatteblankett om den totala ersättningen för en person överstiger 999 kronor under ett år. Totalt kan privatpersoner köpa arbeten för 9 999 kronor under ett år utan att behöva betala skatt och egenavgifter.

---

Fler artiklar för dig