Med tre tunga korruptionsåtal hängande över sig ber Benjamin Netanyahu att parlamentet, knesset, ska bevilja honom immunitet, alltså skydd mot åtal.
Det är högst osannolikt att en majoritet i knesset skulle gå med på hans begäran, men hela den juridiska processen läggs på is tills ledamöterna kan besluta i frågan – och det kan av procedurmässiga skäl troligen ske först efter valet den 2 mars.
Så premiärministern slipper tillbringa en stor del av valrörelsen i rättssalen. Och han kan vinna ytterligare några månader efter valdagen medan ny regering bildas och knesset tillsätter sina utskott, bland dem det utskott för administrativa frågor som först ska behandla hans ansökan.
Netanyahu hade hittills förnekat att han skulle begära immunitet, men gjorde på onsdagskvällen en helomvändning i ett direktsänt tv-tal. Han sa att åtalen är ett försök att ”sätta dit honom” och att det är folket, inte domstolarna, som bestämmer vem som ska styra landet.
Storm av kritik
Hans beslut vållar en storm av kritik. Och hela valrörelsen fokuseras nu än mer på frågan: Ska Netanyahu få immunitet eller inte?
– Att bevilja immunitet innebär en försening av rättsprocessen på obestämd tid och skulle obotligt skada principen om likhet inför lagen … det finns också allvarlig oro för att knesset kan förvandlas till tillflyktsort för dem som vill undvika rättegång, säger Yohanan Plesner, ledare för Israeliska demokrati-institutet.
Israels politiska liv lamslås sedan mer än ett år av korruptionsanklagelserna mot Netanyahu, premiärminister och ledare för högerpartiet Likud. Denne har drivit fram tre parlamentsval – i april, i september och nu i mars – för att försöka vinna en majoritet som skyddar honom. Han misslyckades i de två valen förra året och det verkar osannolikt att han skulle lyckas bättre i år sedan anklagelserna omvandlats till åtal.
Israels lag om immunitet syftar till att skydda parlamentsledamöter i deras politiska arbete. Hittills har ingen beviljats immunitet, enligt den nya lagen som trädde i kraft 2005.
Netanyahu säger att åtalen mot honom är politiskt motiverade och ”ett försök till statskupp”.
– Immunitetslagen avser att skydda folkvalda mot falska anklagelser och se till att de kan fortsätta att tjäna allmänheten enligt folkviljan, inte enligt byråkraternas vilja, säger premiärministern.
Benny Gantz, hans politiska huvudmotståndare och ledare för mittenpartiet Blåvitt, säger:
– Netanyahu vet att han är skyldig. En person som tror att han är oskyldig är inte rädd för att stå inför rätta … I Israel står ingen över lagen.
---
Tre val och tre åtal
Israel har haft tre val på elva månader: 9 april 2019, Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz mittenparti Blåvitt fick 35 mandat vardera av de 120 i parlamentet, knesset; 17 september 2019, Blåvitt fick 33 mandat och Likud 32 mandat; 2 mars 2020, valkampanjen är i full gång.
Netanyahu är åtalad på tre punkter: Allvarligast är Fall 4 000, mutbrott och bedrägeri, där han åtalas för att ha gett fördelar värda miljarder till Israels största telekomkoncern i utbyte mot positiv rapportering på företagets nyhetssajt. Två andra åtal handlar om bedrägeri och trolöshet mot huvudman, bland annat för att ha tagit emot lyxvaror värda upp till två miljoner kronor av affärsmän samt för att ha begärt positiv rapportering i en stor tidning i utbyte mot åtgärder som skulle ha skadat denna tidnings rival ekonomiskt.
---