Nyheter

Prästutbildning ger stor chans till jobb

Inom de närmaste åren kommer det att vara lätt att få jobb både som präst och diakon, enligt Sacos nya framtidsprognos.

Svårt att välja väg här i livet?

Den fackliga paraplyorganisationen Saco brukar hjälpa till på traven med sina årliga framtidsprognoser, där de berättar vilken väg man bör vandra för att vara säker på att få jobb.

– Ett av det absolut viktigaste valen man gör i livet är vilken utbildning man väljer. Vi tycker att ungdomar och andra som ska studera ska ha ett så gott underlag som möjligt, säger Sacos ordförande Göran Arrius till TT.

Präst- och diakonbrist

De delar in yrkesgrupperna utifrån tre kategorier, där det råder liten konkurrens, där det är balans samt där det råder stor konkurrens.

Och i kyrkans värld verkar konkurrensen inte vara speciellt hård. Såväl präster som diakoner ser inom den närmaste framtiden ut att få jobb enkelt, enligt Saco.

Att Svenska kyrkan på sina håll har svårt att hitta präster är något som Dagen redan skrivit om. Nyligen var vi på besök i värmländska Munkfors för att prata med prästen Artur Porsche som Karlstad stift "importerat" från Tyskland, vilket är ett sätt för stiftet att lösa problemet med prästbrist.

Tufft för kommunikatörer

Förutom präster och diakoner ser det också ut som att de som utbildar sig till apotekare, bibliotikarier eller tandhygienister har goda chanser på arbetsmarknaden.

Störst konkurrens om jobben kommer det att vara inom kommunikationsyrken, för beteendevetare och samhällsvetare.

Fler artiklar för dig