Nyheter

SD ändrar troligen sin syn i abortfrågan

Sverigedemokraterna planerar att ställa sig bakom svensk abortlagstiftning och därmed överge sitt krav på att förbjuda abort efter vecka 12. Partiet anser att den politiska kostnaden är för hög för att avvika från andra partier, säger expert.

Det är Expressen som berättar att SD tillsatt en arbetsgrupp som ska se över abortfrågan där målet är att ansluta sig till den linje som alla andra riksdagspartier har, vilket innebär fri abort till vecka 18.

En intern arbetsgrupp har redan tillsats, enligt Expressen, och planen är att SD:s abortpolitik ändras på partiets landsdagar senare i år.

Arbetet sägs än så länge vara inne i ett tidigt skede.

– Men vår ambition är att angripa denna fråga från en ny vinkel än tidigare och inte fastna i en juridisk diskussion om antalet veckor. Vi vill i stället flytta fokus till förebyggande åtgärder, säger Per Ramhorn, SD:s vårdpolitiska talesperson, till Expressen.

På Twitter kommenterar SD-politiker Adam Marttinen att det här är en perifer fråga som saknar stöd i partiet.

”Rimligt att gammal politik omprövas och utgår från verkliga problem och verkningsfulla åtgärder. Där platsar inte en sänkt abortgräns in”, skriver han.

Andreas Heinö Johansson är statsvetare och förlagschef på Timbro.

– Jag tycker att det här är intressant och inte så oväntat, säger han till Dagen.

Attackerades kraftigt

Han berättar att i slutet av valrörelsen förra året attackerades SD kraftigt för sin hållning i abortfrågan, främst från Socialdemokraterna.

– Det var uppenbart att SD inte var beredda att den kritiken skulle komma och jag har pratat med personer i partiet som blev överrumplade.

Enligt Heinö Johansson har många inom SD sett det här som en belastning rent politiskt, framför allt då partiet inte driver frågan speciellt hårt. Partiledare Jimmie Åkesson har exempelvis själv flera gånger sagt att sänkt abort inte är en prioriterad fråga.

Samtidigt som SD tonat ner abortfrågan så har andra partier varit mån om att skruva upp tonläget, inte minst då de vill måla upp SD som ett kvinnofientligt parti.

– Jag tror att man vill stänga dörren för den här debatten, säger Andreas Heinö Johansson.

– SD har bedömt att det har en för hög politisk kostnad att vara avvikande i abortfrågan. Och eftersom man ändå inte driver frågan själva kan man lika gärna tycka som alla andra.

Restriktiv linje

Han säger att det finns en stark konsensuskultur i Sverige när det kommer till abort, och för SD innebär det en stor politisk risk att avvika i frågan då de är ett så pass stort parti.

Samtidigt, säger Andreas Heinö Johansson, står SD i övrigt fast i en mer konservativ fåra när det gäller könsroller, synen på familjen samt en negativ syn på den feministiska rörelsen. Många andra nationalistiska partier i Europa håller också fast vid en mer restriktiv linje i abortfrågan.

Om SD på landsmötet överger sin nuvarande politik innebär det att samtliga partier i riksdagen skulle stå bakom nuvarande abortlagstiftning. Den som önskar en mer restriktiv politik får söka sig till mycket små partier utanför riksdagen, exempelvis Kristna värdepartiet som helt vill förbjuda aborter. I valet förra året fick de cirka 3 200 röster.

Partiets ambition har varit att vara en påtryckare på Kristdemokraterna, så att de ändrar hållning i abortfrågan.

Läs även | Här är Sveriges största anti-abortorganisationer

Läs även | Pat Robertson: Alabamas abortförbud har gått för långt

Fler artiklar för dig