Det var vid ett ekumeniskt kyrkomöte i Istanbul i förra veckan som beslutet togs att den ukrainska ortodoxa kyrkan ska erkännas som fristående från den ryska, skriver christiantoday.com.
Den nya ortodoxa kyrkan i Ukraina består av Ukrainska ortodoxa kyrkan (Kievpatriarkatet) och den lilla Autokefala (oberoende) ortodoxa kyrkan. Det är dock oklart om de båda kyrkorna kommer att slås ihop.
En historisk dag
Ukrainas president Petri Porosjenko, som gjort en självständig kyrka till ett löfte inför nästa års val, menar att beslutet handlar om nationell säkerhet.
– Den här dagen kommer att gå till historien som en helig dag, dagen för det slutgiltiga oberoendet från Ryssland, sa Porosjenko när beslutet tillkännagavs.
Tusentals åhörare i Sofiakatedralen i Kiev jublade över beskedet.
Tidigare beslut
Det kommer efter att ett ekumeniskt kyrkomöte i Istanbul (som tidigare hette Konstantinopel) i oktober beslutade att den ukrainsk-ortodoxa kyrkan ska erkännas som fristående från den ryska.
Mötet hölls av patriarkatet i Konstantinopel med patriarken Bartolomeus i spetsen, den östortodoxa kyrkans överhuvud, som är placerad i Istanbul.
Maktkampen mellan Konstantinopel och Moskva om vem som bestämmer över den ortodoxa kyrkan i Ukraina trappas nu upp.
Ser som misslyckande
Patriarken Kirill, som är överhuvud för Moskvapatriarkatet och även leder rysk-ortodoxa kyrkan, kallar bildandet av en oberoende ukrainsk ortodox kyrka ett misslyckande, rapporterar Interfax.
Han syftar på att Ukrainska ortodoxa kyrkan (inte samma som ovan) fortfarande tillhör Moskva.
Läs också: Kamp om makt bland världens ortodoxa
Kirill har skrivit brev till statsmän och religiösa ledare, bland andra tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Inre angelägenheter
I brevet anklagar han Ukrainas myndigheter för att påverka Ukrainska ortodoxa kyrkan att lämna Moskvapatriarkatet, enligt ecumenicalnews.com.
"Ledarna i Ukraina har lagt sig i kyrkans angelägenheter. Deras agerande har satt press på präster och biskopar på ett sätt som kan liknas vid förberedelser till en storskalig förföljelse," skriver han bland annat.
Till överhuvud för den nya kyrkan har den 39-årige ärkebiskopen Jepifanij utsetts.
Vill få klartecken
President Porosjenko har sagt att han kommer att resa med Jepifanij till Istanbul i januari för att få klartecken från Konstantinopel att kyrkan är fri från allt inflytande från Moskva.
Läs mer: Rysk-ortodoxa kyrkan bryter med Konstantinopel
Den ortodoxa kyrkan i Ukraina har lydit under Moskva i flera århundraden.
Efter Sovjetunionens sönderfall, vilket ledde till att Ukraina blev en självständig stat 1991, har spänningen ökat mellan Moskva och Konstantinopel.
Och efter att Ryssland annekterade Krim 2014 har tonläget i konflikten höjts.
Putin kritisk
Maria Lipman, rysk politisk kommentator, säger till nyhetsbyrån AP att Moskva anser att bildandet av en oberoende ortodox kyrka i Ukraina är ett fiasko för rysk-ortodoxa kyrkans ledarskap, skriver srnnews.com.
– Kreml och president Vladimir Putin personligen, tolkar det som ett misslyckande för rysk-ortodoxa kyrkan. De ser det som en mycket obehaglig och oönskad utveckling.