Nyheter

Socialdemokraterna inför motvilligt gåvoavdraget

"Vi måste respektera riksdagen", meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) i en riksdagsdebatt där hon främst ägnade sig åt att prata ned reformen.

Ska gåvoavdraget införas till sommaren? Det var frågan som Mikael Oscarsson (KD) ville ha svar på då han mötte finansminister Magdalena Andersson (S) för en riksdagsdebatt.

Bakgrunden är att gåvoavdrag fanns med i M och KD:s gemensamma budget som röstades igenom i riksdagen. Och lagd budget gäller, meddelade Magdalena Andersson (S) i debatten.

Inget passionerat försvar

Men det var verkligen inget passionerat försvar för reformen som den socialdemokratiska finansministern levererade.

I stället var det Mikael Oscarsson som eldade på och höll ett lovtal till gåvoavdragets välsignelser.

– Jag är en av dem som har kämpat för det här, inledde han debatten, där han tog tillbaka åhörarna till 2012 då Alliansen introducerade reformen.

– Givandet ökade med 600 miljoner kronor, det månatliga givandet ökade med 30 procent, fortsatte Mikael Oscarsson.

KD-politikern fortsatte med att berätta hur viktigt det här är för organisationerna som får mer pengar att röra sig med och då även kan hjälpa fler. Dessutom är det här närmast ett naturtillstånd i övriga Europa.

Läs mer: Positiva reaktioner på återinfört gåvoavdrag

Folk ger ändå

Magdalena Andersson har som finansminister redan plockat bort gåvoavdraget en gång, och i debatten var hon till en början kort och rapp då hon argumenterade emot den politik hon inom kort kommer att släppa igenom. Det lät som om hon önskade att remissinstanserna skulle stoppa det hela i sista sekund.

Hon argumenterade samtidigt emot att gåvoavdraget skulle göra att fler människor skänker pengar till välgörande ändamål.

– Den uppgift jag har är att givandet fortsatt öka, även efter att avdraget tagits bort, sa Magdalena Andersson.

Ett argument hon sedan använde gång på gång.

Klargörande

Debatten var klargörande på två sätt.

Dels gav den en bra bild på hur upp och nedvänt allt är i riksdagen i nuläget, då finansministern framstod som oppositionspolitiker medan opponenten Mikael Oscarsson var den som fick försvara den kommande reformen.

Dels lyckades de båda debattörerna på ett pedagogiskt sätt redogöra för de ideologiska skiljelinjer som faktiskt finns i frågan.

– Fler ger mer tack vare avdragsrätten, menade Mikael Oscarsson.

Han talade om folkfilantropi och att vanliga människor får makten över resurserna.

Magdalena Andersson menade tvärtemot att gåvoavdraget enbart handlar om att rika människor får mer makt.

– Är det de folkvalda eller enskilda individer som har så höga inkomster att de kan skänka två tusen till en ideell organisation som ska bestämma, undrade hon retoriskt?

Själv tyckte hon att det är bättre att politiker fördelar resurserna, som representanter för befolkningen.

Läs mer: Svensk generositet slår alla tidigare rekord

Kunde enas

Vad båda debattörerna kunde enas om var att den ideella sektorn gör nytta och att det är viktigt att människor är med och skänker pengar.

Gåvoavdraget kommer att införas den 1 juli. Frågan är dock hur pass långvarig reformen blir? Det stora testet kommer nästa år då Socialdemokraterna har huvudansvaret för budgeten. Om finansminister Magdalena Andersson argumenterar på samma sätt då som nu lär gåvoavdraget bli en kort parantes.

Fler artiklar för dig