Nyheter

Upplopp i Malmö efter Koranbränning

Det blev en stökig fredagskväll i Malmö, där polisen stundtals inte hade full koll på situationen.

Bilar som brann, busskurer som krossades, stenar som kastades mot poliser. Ett våldsamt upplopp drabbade Malmö på fredagskvällen då en upprörd folkskara på flera hundra personer gick ut och protesterade mot att Koranen vanhelgats.

– Det är ingen allmänhet som är skadad, däremot ett mindre antal poliser som har lindriga skador. Det har regnat saker över dem, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen vid 04-tiden, till TT.

På bilder och filmer som spridits från upploppet går det att se ett Malmö som står i brand där polisen attackeras och i sociala medier sprids filmer då den uppretade folkmassan skanderar "Allahu akbar".

– Det har varit stökigt. Periodvis så har det varit svårt att ha kontroll, men nu är det lugnt, säger polisen om natten som varit.

Planerad manifestation

Upploppen i Malmö kom inte som en blixt från klar himmel. Under en lång tid hade en antimuslimsk manifestation förberetts, med den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan som regissör. Han har redan gjort liknande provokativa manifestationer i sitt hemland, vilket skapat kalabalik, och tänkte nu ta steget över till Sverige för att tillsammans med den kontroversielle konstnären Dan Park bränna upp Koranen utanför en moské i Rosengård.

Brände Koranen

I sista stund avstyrde polisen deras tilltag då tillståndet till manifestationen drogs in. Men medlemmar ur Rasmus Paludans parti Stram kurs begav sig ändå till Rosengård där de brände ett exemplar av Koranen, vilket de noggrant dokumenterade på film. Även på Stortorget i Malmö ägde en liknande manifestation rum, där man spelade fotboll med islams heliga skrift. Sex personer ska efter det ha gripits för hets mot folkgrupp.

Vill polarisera

Syftet med provokationer av det här slaget är att försöka öka polariseringen mellan olika grupper och det upplopp som skedde till följd av Koranbränningen ligger helt i linje med vad man vill uppnå.

Men långtifrån alla vill spela med i detta spel. För samtidigt som vissa försöker piska upp motsättningar mellan olika religiösa grupper valde andra att samlas över religionsgränsen.

DN-journalisten Niklas Orrenius skriver om denna "kärleksmanifestation" som skedde i en moské i Rosengård, där muslimer, judar och kristna strålade samman för att visa varandra ömsesidig respekt och markera vänskap över religionsgränser. Även flera av Malmös ledande politiker var på plats för att visa sitt stöd.

Läs mer Präst i Malmö: "Majoriteten står inte bakom det här"

Läs mer Kyrkans diakonala bil i Malmö förstörd i brand

Fler artiklar för dig