Nyheter

USA lovar hjälp till folkmordsdrabbade kristna

Donald Trump har skrivit under en resolution som ska ge stöd och upprättelse till dem som drabbats av IS folkmord.

1 av 2

HR 309 är namnet på resolutionen där USA förbinder sig till att ge folkmordsoffer i Irak och Syrien humanitär hjälp, samt att verka för att skyldiga ställs inför rätta. För de etniska och religiösa minoriteterna i Syrien och Irak, varav flera kristna grupper, tänds nu hoppet om att kunna återuppbygga mycket av det som gått förlorat efter Islamiska statens (IS) räder.

Inte falla i glömska

Nuri Kino, grundare av A Demand for action, har haft ett finger med i spelet då resolutionen tagits fram. Organisationen har under flera års tid varit med som opinionsbildare, inte minst då Europaparlamentet och USA erkände IS barbariska övergrepp som folkmord. Han är mycket nöjd med att USA antagit resolutionen HR 309.

– Det här är en resolution som vår organisation har varit med att bidragit till och det viktiga med det här är att inte ännu ett folkmord faller i glömska, säger Nuri Kino, då Dagen når honom på plats i Libanon där han är på plats för att förbereda för hjälpinsatser för flyktingar inför julen.

Läs mer: Nuri Kino: Vem bryr sig om IS-offren när lamporna slocknat?

Han säger att resolutionen antagits med stöd av både republikaner som demokrater och är därmed ingen politisk stridsfråga i USA. Nu hoppas Nuri Kino att Donald Trumps underskrift inom kort ska få praktisk betydelse, inte minst vad gäller bistånd till kristna minoriteter i Irak och Syrien.

Få upprättelse

– Det här betyder också att folkmordet kommer att utredas på ett grundligare sätt, att dess offer ska få upprättelse och att infrastruktur och mycket annat ska byggas upp igen efter IS framfart, säger Nuri Kino.

Han tror också att det här sänder en signal till hela världen, att USA är beredda att förhindra att något liknande ska hända igen.

Läs mer: Felicia Ferreira: Medan Sverige blundade för folkmorden

Inget erkännande

Samtidigt som USA tar ytterligare ett steg för att hjälpa folkmordets offer så har Sverige fortfarande inte gjort något liknande politiskt erkännande.

"I ljuset av detta beslut är det läge för Sverige att idka stor självkritik", skriver Dagens chefredaktör Felicia Ferreira om den svenska hållningen.

Fler artiklar för dig