Om Dagen

Sommarjobb på Dagen

Dagen är Sveriges största kristna dagstidning. Inför varje sommar söker vi idérika och engagerade vikarier till vår redaktion och marknadsavdelning. Vilka blir det i år 2024? Läs om hur några av våra tidigare sommarvikarier har trivts med sitt jobb hos oss.


“Jag fick chansen att göra det jag tycker är kul”


Kvinna som ser glad ut.

Mira Lundell fick ett vikariat som digital redaktör och jobbade med huvudfokus på Instagram och Facebook.

– Jag fick verkligen chansen att göra det jag tycker är kul och ta mycket eget ansvar, säger hon.

Dagen fick upp ögonen för Mira när hon gick utbildningen Media Content-produktion på Kaggeholms folkhögskola i Stockholm. Det ledde till att hon fick ett vikariat på tidningen.

– Det var väldigt lärorikt och jag lärde mig mycket av kollegorna hur man jobbar journalistiskt med kristna nyheter, berättar Mira Lundell som är 25 år och bor i Stockholm.

Tillsammans med de två andra digitala redaktörerna på tidningen, tog hon hand om de nyhetstexter som tidningens reportrar skrivit och som skulle förmedlas till läsarna.

– Att hitta rätt formuleringar är kul och ibland klurigt, därför är det så bra att ha kollegor att bolla med. Väldigt lärorikt!

När detta var klart lades texterna ut på Facebook och Instagram, där många av Dagens läsare finns.

– Jag fick ta mycket eget ansvar och fick också förtroendet att ha ett utbildningstillfälle internt på tidningen om hur Dagen kan tänka när vi lägger ut material på sociala medier, förklarar Mira.

Hon lyfter fram den goda stämningen och arbetsgemenskapen, och ser den kristna tron som en viktig förklaring till detta:

– Det var väldigt fint att få jobba på en arbetsplats där man kan dela liv och tron med sina kollegor. Det är unikt!

– Jag gillade att hänga med jobbarkompisarna på luncher och fikaraster. De stunderna gav energi och glädje in i arbetet, och det tar jag verkligen med mig från tiden på Dagen.

Tidigare har Mira bland annat jobbat som kommunvägledare på Uppsala kommun och på Varbergs kommun.

Vad var mest utmanande med jobbet?

– Jag har aldrig tidigare jobbat på en tidning, så för mig var det mycket nytt jag behövde sätta mig in i. Som hur tänket är på en kristen dagstidning. Jag lärde mig mycket om detta.


“Gällde att hålla debatten i gång med ämnen som engagerar läsarna”


Jacob Schönning Landin, Dagen.

Jacob Schönning Landin har jobbat två somrar som debattredaktör på Dagen. Och han gör det gärna igen.

– Jag har fått stor frihet och det har varit spännande att få en inblick i hur man förmedlar nyheter om tro och kyrka, säger han.

Han pluggar ett masterprogram i statsvetenskap med inriktning på politik och psykologi för hållbar utveckling på Göteborgs universitet.

– Jag sökte sommarjobb på Dagen eftersom jag själv är prenumerant och ville testa hur man jobbar på en kristen dagstidning, berättar Jacob Schönning Landin som är 28 år och bor i Falköping.

Första sommaren jobbade han som debattredaktör och andra sommaren dels som debattredaktör och dels som reporter med inriktning på kultur och livsstil. Och han gillade båda uppgifterna.

– På debattsidorna gällde det att hålla debatten i gång med ämnen som engagerar läsarna. Jag strävade efter att hela tiden publicera ett material som kändes relevant för läsekretsen.

Jacob berättar att inflödet av texter var ganska stort. I frikyrkan och utanför finns många med ett starkt engagemang, personer som vågar tycka till i olika aktuella och brännande frågor.

– Att inläggen höll en god ton var viktigt för att skapa ett gott debattklimat. Och att ha en bra dialog med skribenterna var betydelsefullt för att kunna göra ett bra jobb.

Att också få skriva egna texter utanför debattsidorna var ett önskemål från Jacob själv, och han fick chansen att göra detta:

– Som reporter fick jag stort förtroende att komma med egna idéer och när jag var osäker hur jag skulle göra fanns alltid kolleger som jag kunde fråga om råd. Det kändes proffsigt och bra.

Dagen som arbetsplats får högt betyg av Jacob, och han uppskattar både arbetsgemenskapen och samtalen vid lunchbordet. Att Dagen är en kristen arbetsplats ser han som ett plus.

– På somrarna är det ofta ett ganska litet gäng som jobbar, eftersom många har semester. Det gjorde att vi kom varandra nära och hade väldigt roligt tillsammans.

Kan du tänka dig att komma tillbaka till Dagen för nytt sommarjobb 2024?

– Det kan jag absolut göra. Jag trivdes väldigt bra med arbetsuppgifterna och hela atmosfären på tidningen kändes avslappnad.


“Spännande att möta allt folk på sommarkonferenserna”


En kvinna.

Cajsa Lundberg sommarjobbade som försäljare och var på plats på Nyhem-, Torp-, Hönö- och Europakonferensen sommaren 2023.

– Det var spännande och socialt att möta Dagenläsarna på de kristna sommarkonferenserna, säger hon.

Cajsa Lundberg såg en Dagenannons på Instagram och fick tillbringa några sommarveckor på fyra kristna sommarkonferenser där Dagen brukar vara på plats.

– Jag stod i Dagens monter på Nyhem-, Torp-, Hönö- och Europakonferensen. Min uppgift var bland annat att svara på prenumeranternas frågor. Men också att värva nya prenumeranter, berättar hon.

Till exempel handlade det om att hjälpa till med den digitala tekniken, som är mer eller mindre nödvändig för att kunna tillgodogöra sig nyheter av olika slag.

– En fråga som jag fick ofta var hur man läser Dagen i mobiltelefonen. Jag förklarade och visade hur man gör och det funkade bra. Det är inte så svårt som många kanske tror att läsa Dagen i mobilen.

På två av konferenserna fick hon hjälp av personal från Dagen, i övrigt arbetade hon på egen hand.

– Innan jag åkte iväg till konferenserna var jag några dagar på kontoret i Stockholm och fick lära mig jobbet och om de olika erbjudanden om prenumerationer som finns, berättar Cajsa.

Har du jobbat med försäljning tidigare?

– Nej, det var nytt för mig och det väldigt utvecklande med mycket eget ansvar. Det var spännande och väldigt socialt att möta människor på konferenserna.

Cajsa var med och startade Pannkakskyrkan på Tjörn, som bytte namn till Reach, och hon är fortfarande engagerad lite grand. Arbetet går ut på att få kontakt med folk ute på stan och berätta för dem om Gud.

Hon växte upp på Tjörn i Göteborgs skärgård och är med i Equmeniakyrkan där. Numera bor hon i studentlägenhet i Göteborg och studerar på juristprogrammet vid Göteborgs universitet.

Kan du tänka dig att komma tillbaka till Dagen för nytt sommarjobb 2024?

– Ja, det gör jag gärna. Jag kände mig väldigt välkommen. Att Dagen är en arbetsplats med många kristna är mycket positivt. Dagen är en generös arbetsgivare där folk “går en extra mil” för varandra.

Vilket är ditt bästa tips till andra som söker sommarjobb på Dagen 2024?

– Om du vill utvecklas som människa och öka din förmåga att möta nya människor i kristna miljöer, så är Dagen en jättebra möjlighet att göra det.


Text: Thomas Manfredh


---

Vad är ett sommarjobb?

  • Vanlig period under året för ett sommarjobb är mellan maj och september.
  • Ofta har din kommun utlyst olika sommarjobb inom parkarbete, äldreomsorg eller andra sommaraktiviteter, till exempel badvakt för utomhusbad. Det brukar vara fast antal veckor som erbjuds för kommunernas sommarjobb. I vissa kommuner lottas sommarjobben ut, så se till att skicka in din ansökan i tid oavsett om det är slumpen som avgör eller din trevliga ansökning!
  • Andra benämningar på sommarjobb: Semestervikarie, feriearbetare, sommararbetare, semesterersättare.
  • Viktigt att tänka på: Under 2024 så får du tjäna 24 238 kronor utan att betala skatt. Ha koll på avtal och vad som gäller för din ålder för att få arbeta. Fråga Skatteverket − de är väldigt hjälpsamma! >
  • Här kan du också läsa mer om hur det fungerar kring sommarjobb beroende på din ålder. Koll på jobbet >
  • När denna artikel skrivs finns 32 446 lediga sommarjobb och ytterligare minst 8 000 semestervikarie-jobb hos Platsbanken >
  • Och det enklaste sommarjobbet kanske kan vara att använda sig av allemansrätten och plocka blåbär och sälja, eller varför inte binda blomkransar inför midsommar?

---