Podd

Resan: Panzisjukhuset i Kongo – Kerstin Åkerman

“Resan” är en podd som presenteras av biståndsorganisationen PMU i samarbete med tidningen Dagen

Kerstin Åkerman, PMU

Kerstin Åkerman har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv till att jobba med röntgen i Kongo. Hon har satt upp röntgenavdelningar och utbildat personal i ett land som varit extremt oroligt och Kerstin har tvingats evakuera flera gånger.

När missionssjukhuset i Lemera utsattes för en attack påskyndade det bygget av ett sjukhus i staden Bukavu. Det blev Panzisjukhuset, som nu är världsberömt för sin vård av kvinnor som utsatts för sexuellt våld och för sin chefsläkare doktor Denis Mukwege, som fick Nobels fredspris 2018.

Kerstin har arbetat både på Lemerasjukhuset och Panzisjukhuset och trots att hon numera har uppnått pensionsålder så fortsätter hon åka till Kongo. Varken mpox-viruset eller M23-gerillan stoppar henne.

Lyssna på hela avsnittet:

---

Podden Resan

  • I Resan möter vi personer som upplevt ett kall till att bo och arbeta ute i världen. Ofta i svårtillgängliga kontexter där det kan förekomma extrem fattigdom, vild natur, farliga konflikter och korruption. De berättar spännande historier från sina liv. Allt från möten med milisgrupper i Kongo till flykt från folkmord i Rwanda.
  • Mejla frågor och funderingar till: resan@pmu.se eller gå in på www.pmu.se/resan
  • “Resan” är en podd som presenteras av biståndsorganisationen PMU i samarbete med tidningen Dagen.
  • Lyssna på alla Dagens poddar på Dagen.se/podd

---

Fler artiklar för dig