Parrelationen

Eva Rusz: Separera inte – ni kan hitta tillbaka till varandra

Det går att hitta tillbaka till varandra. Det menar psykolog och författare Eva Rusz som med boken ”Bullshit!” avfärdar de vanligaste argumenten för varför en relation inte kan hålla. ”Människan är inte skapad för separation”, säger Eva.

Kanske har du hört det förut? Våra känslor för varandra har dött. Vi kan inte förlåta varandra. Vi kan inte kommunicera med varandra längre. Våra problem är olösbara. Författare och psykolog Eva Rusz menar att många av dessa påståenden inte stämmer. Boken "Bullshit" är hennes egen motbok till "Happy, Happy" (Sveland/Wennstam), boken som kom ut för ett par år sedan som en hyllning till skilsmässan och den starka kvinnan.

– Det var en bok som byggde på iskallt självförverkligande. Allt handlar bara om självförverkligande idag, och på den vägen skövlar vi en massa barn i onödiga separationer. Det är många som skrotar en bra relation för snabbt. Det finns alltid alternativa vägar, säger Eva.

Hon arbetar själv med parterapi och ser kritiskt på sitt eget skrå. Den klassiska frågan när man som par i kris hamnar i terapisoffan är Ska vi reparera eller separera? och inte sällan uppmanas paret att lyssna till sina känslor, att följa sitt hjärta.

Men Eva kan inte låta bli att ifrågasätta.

– Ni har investerat massor av tid på att bygga upp ett liv tillsammans. Vad är det ni håller på med? Ni har inte slutat älska varandra, ni har bara ändrat era beteenden och slutat att hålla kärleken igång. Jag har möjligheten att visa vägen hur man kan hitta tillbaka till varandra igen, och det måste jag erbjuda. Sen är det upp till paret att välja hur man vill ha det, säger Eva.

Hon har coachat många par som varit beredda att kasta in handduken – men som valt att ge förhållandet en ny chans. Efteråt har de tackat henne för att hon vågade säga till, säga ifrån.

Kan man bli nyförälskad i sin partner?

– Absolut! Visst är det möjligt! Om du inte ser din partner med alla dina sinnen, om du inte umgås med din partner oftare än du till exempel umgås med ditt jobb, då omdirigeras känslorna, säger Eva.

Men det fina är ju att man kan vända på det, menar hon. För hjärnan är plastisk, det vill säga anpassningsbar, utvecklingsbar och föränderlig, genom hela livet.

– Den kan lära sig nya saker – och den kan plocka upp sådant vi har glömt bort. Den kan stärka oss i det vi försöker få att fungera, säger Eva.

Hon skrev boken "Bullshit!" därför att hon tröttnade på att höra alla förenklade ursäkter som många tar till, och som smittar av sig som en löpeld.

– Jag har också gått igenom en skilsmässa, alldeles för lättvindigt. Jag hade ingen som coachade mig, som talade om för mig att det där du känner kanske inte är rimligt och sant. Jag fick relationspanik helt enkelt. Den här boken är ett sätt att försöka gottgöra det, genom att ge andra kunskap.

Vad hon har gjort är att gå till vetenskapliga fakta inom neurovetenskap och hjärnforskning för att undersöka rimligheten i argument som kärleken tog slut.

– Känslor är åtgärdsprogram som förbereder oss för handling. Men vad vi måste förstå är att känslorna kan fiffla med korten. Känslor kan ljuga, känslor kan bli orimliga och osanna. Om vi förstår hur hjärnan är funtad kan vi kringgå systemen och inte bara styras av våra känslor, säger Eva.

Kan kärleken dö ut?

– Självklart försvinner kärleken om man slutar relatera till varandra. Känslor kan inte ta slut, men de kan omdirigeras på grund av frustrationen i att era känslomässiga behov inte möts, säger Eva.

Och det händer när man inte ser varandra längre. När man inte känner doften av varandra längre. När man inte berör varandra fysiskt längre. När man inte hör varandra annat än genom tysta sms, facebook och mejl.

Många gånger är Eva ganska tuff i sitt ordval. Kallar till exempel människan för relationslat. Allting i livet består av relationer, skriver hon i förordet. Relationer är livsviktiga för oss. De är navet i själva livet. Och ändå är det så svårt för många människor, inte minst i västvärlden, att få våra vuxna kärleksrelationer att fungera.

– Jag tror faktiskt att ett av de stora problemen är att vi slutat känna medkänsla med varandra. Vi vill bara känna njutning hela tiden, vi har blivit känsloknarkare, säger hon.

Hon skulle önska att alla som övervägde separation skulle läsa hennes bok först. Gärna tillsammans.

– Jag är övertygad om att betydligt fler svenska par skulle kunna rädda sina relationer och bli mer relationsvisa om man bara insåg varför och hur man skulle kunna agera, säger Eva.

Sedan finns det parrelationer som absolut bör ta slut, förklarar hon. Till exempel vid våld och andra övergrepp.

– Om relationen blivit så dysfunktionell ska man absolut skilja sig. Men även i en sådan situation är det svårt, för separationer gör ont. Människan lider när vi separerar, så fungerar vår hjärna. Det kan absolut finnas ett samband mellan de ökande ohälsotalen i samhället och alla separationer, säger Eva.

---

Fakta: Skilsmässor smittar

  • Risken att ditt äktenskap ska spricka ökar med hela 75 procent om en nära vän skiljer sig, visar en studie från Harvard.
  • Om en kollega väljer att separera femdubblas sannolikheten att arbetskompisarna skiljer sig inom ett år, enligt svensk forskning.

Källa: Må Bra, augusti 2013

  • Varje år separerar föräldrar till omkring 50 000 barn.
  • Det är nästan dubbelt så vanligt att barn med samboföräldrar är med om en separation än de som har gifta föräldrar.

Källa: Guldbröllop – om livslånga relationer (Natur & Kultur)

  • Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken, och här spelar skilsmässor och separationer en stor roll. Aktiva insatser för att förebygga psykisk ohälsa kan vara mycket lönsamt för företag. Ett exempel är ett företag som förlorade 400 000 kr när medarbetarens arbetskapacitet minskade under en skilsmässa. Med tidigt samtalsstöd till en betydligt lägre summa hade kostnaden nästan kunnat raderas.

Källa: Hjärnkoll, en kampanj som genomförs på uppdrag av regeringen

---

Fler artiklar för dig