Mat

Veckans mat: Kryddrabarberpaj med vispad mascarpone, ingefära, kardemumma och vanilj

Dagens matinspiratör Diakon-Daniel: Rabarbern har sina rötter i Kina

Kyrkoherdesonen Carl von Linné fick nog aldrig uppleva vårens smak av rabarber.

Diakon-Daniels recept vecka 18

Först på 1800-talet började matrabarbern ta plats i köksträdgårdarna och blev en naturlig del av köken. Innan dess odlades flikrabarbern i medeltida klosterträdgårdar från 1600-talet. Ur roten av flikrabarbern utvann man ett laxerande medel. Rabarbern har sina rötter i Kina.

I dag kan vi hitta färsk rabarber året om i butikerna, och i nästan varje trädgård har den fått en självklar plats.

Kardemumma, vanilj och ingefära passar utmärkt till rabarber. Kryddiga toner från det asiatiska köket som värmer inombords. Smaklig spis!

Rabarberpaj

  • 300 g rabarber
  • 3 msk råsocker eller strösocker
  • 2 tsk pressad citron

Tillagning:

Skala och skiva rabarbern i cirka 1 cm tjocka bitar.

Blanda raparbetbitarna med sockret och citronsaften.

Fyll blandningen i smorda pajformar.


Pajdeg – 6 små pajformar, eller en stor:

  • 125 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl råsocker eller strösocker
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk äkta vaniljsocker

Tillagning:

Blanda alla ingredienser till en deg, smula den över rabarbern.

Grädda i 225° C i cirka 20–25 min.

Diakon-Daniels recept vecka 18

Mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl grädde, 40 procent
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk honung
  • 1 st citron – rivet skal

Tillagning: Blanda alla ingredienser utom citronskalet.

Vispa till en fast konsistens.

Riv citronskalet över krämen innan servering.

Diakon-Daniels recept vecka 18

---

Tips

Har rabarbern blivit hängig, skär av en bit nedtill och ställ dem i vatten. Efter 1 timme har de återfått sin stabilitet.

---

Fler artiklar för dig